Tudásbázis

Az EPAL 2017. május 1-el megszűnteti az UIC-vel kötött csereképességről szóló megállapodását.

Az európai raklappiac minősége; az emberek, a termékek és a logisztikai folyamatok biztonsága elsőbbségi jogot élveznek. Éppen ezért az EPAL azonnali javasolt megoldása a következő: megszünteti az EPAL Euro raklapok UIC/EUR raklapokra történő cseréjét.

Düsseldorf, 2017. március 1. – Az Európai Raklap Szövetség e.V. (EPAL) elnöksége 2017. február 21-én egyhangúlag úgy döntött, hogy 2017. május 1. hatállyal felmondja az EPAL és a Rail Cargo Austria AG (RCA) közötti csereképességről szóló megállapodást.

2014. októberében az EPAL megegyezett az RCA-val, az UIC raklap munkacsoportot irányító vasúttársasággal, hogy az EPAL Euro raklapok és az UIC/EUR raklapok egymással cserélhetőek.

Az EPAL, most az EPAL Euro raklapok UIC/EUR raklapokra való cseréjének megszüntetését javasolja. Az EPAL elnöksége ezt a lépését azzal indokolta, hogy az UIC az elmúlt években komoly hiányosságokat mutatott fel a minőségbiztosítás területen, valamint a hamis UIC/EUR raklapok Európai Unióba való importja elleni sem lépett fel hatékonyan.

A raklap felhasználók helyzetének megkönnyítése érdekében a 2017. február végéig elkészült UIC/EUR raklapok, az átmeneti időszak végéig, azaz 2021. d

A hagyományos fa raklapok

Az eddigi gyakorlat szerint a legszélesebb körben a fa raklapok terjedtek el. A fa csomagolóanyagokkal kapcsolatos szigorítások elég nagy adminisztrációs és anyagi terhet rónak a faipari vállalatokra. Mi ezeknek az intézkedéseknek a lényege, miért vezették be őket és mit jelentenek a felhasználók számára? 2005 márciusától Magyarországon is érvényes a nemzetközi kereskedelemben használatos fa csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozás, azaz az ISPM 15 (International Standards for Phytosanitary Measures) szabványnak való megfelelés, amit egy FVM rendelet is megkövetel. Ezt az intézkedést azért vezették be, hogy megakadályozzák a fában előforduló biotikus fertőzések (rovarok, hengeresférgek) terjedését.

A szabvány szerint a fát különböző kezelésnek kell alávetni vagy hőkezelésnek 56 oC-on legalább 30 percig vagy mesterséges szárításnak, amivel a fa nedvességtartalma 20% alá csökken vagy metil-bromidos gázosításnak. A kezelés módját valamint a helyi növényegészségügyi hatóság által kiadott regisztrációs számot jól látható módon a terméken is fel kell tüntetni. A szabvány szerinti eljáráshoz a tanúsítást a FAIMEI (Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Anyag- és

Az intelligens logisztika alapja a raklap

Sokféle méretű, anyagú, konstrukciójú raklap van a magyar piacon is. A világon fél milliárd raklapot gyártanak évente. A logisztikai folyamatok zavartalan, akadálytalan működése valamint gazdaságossága szempontjából nem közömbös milyen raklap vásárlás mellett döntünk. Ma már nem csak alternatív megoldásként kínálják a gyártók a papír, az alumínium és a műanyag raklapokat a fa raklapok helyett.

Méretek

A leggyakoribb európai méreteket tekintve van euro raklap, ipari raklap, félraklap és speciális követelményeknek megfelelő egyedi  raklap. Az euro raklapot egész Európa ismeri, ilyen méretű rakományhordozót használnak a legtöbb európai országban, ezért a 800 x 1200 mm méret standard paletta méretként terjedt el EUR jelöléssel. Az ipari raklap 1200 x 1000 mm (EUR2) vagy 1000 x 1200 mm (EUR3), világszerte elterjedt, gazdaságos megoldás tengeri, közúti illetve vasúti szállításnál. A logisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a félpaletta is elég gyakori méret, 800 x 600 mm, EUR6 jelű, könnyen kezelhető. Az ISO 6féle palettaméretet definiál, földrészenként más-más méret a legelterjedtebb.

Anyag

A raklapok anyaga fa, papír, fém vagy műanyag. Említést érde

Alkalmazástechnika

Természetesen a különböző alkalmazási területeken más-más raklap a legoptimálisabb. Hogy a rengeteg alkalmazási terület közül csak néhányat említsek, pl. légi szállításnál célszerű a csekély tömeg miatt papírraklapot választani, ha a teherbírása megfelelő. A légi logisztikában igen elterjedtek az alumínium raklapok is, az IATA (Inernational Air- Transport Association) már szabványosította is a légi alumínium raklapokat.  Tisztatérben történő gyártásnál, a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban mindenképp ajánlatos alumínium vagy műanyag  raklapot használni. A háztartásvegyiparban nagy raklapforgalom esetén megfelelőek a fa raklapok. Hűtőházakban jól alkalmazhatók azok az alumínium raklapok, amelyek csúszásmentesek, a lábak összekötő profilján egy csúszásmentesítést lehetővé tevő szalag felragasztásával készülnek.

Gazdaságossági, környezetvédelmi szempontból is preferáltak a többutas raklapok. Egy értékes plusz, ami a választást megkönnyíti, az RFID alkalmazásának lehetősége. Bár napjainkban még nem olyan elterjedt, de a jövőben bizonyosan hozzátartozik a modern logisztikához a rádiófrekvenciás azonosítás. Az alumínium és a műanyag raklapok egyértelműen alk

Környezetvédelem

Környezetvédelmi szempontból fontos a reciklálhatóság és az élettartam. A raklapgyártók és forgalmazók operálnak a környezetvédelmi termékdíjjal, pedig a termék árához viszonyítva nem számottevő, viszont anyagfajtánként eléggé különböző: alumínium esetén 0,3-0,5%, papírnál 2%, műanyagnál 2-5%, fánál 10%. Összegszerűen az alumínium és a papír esetében egyforma, egy könnyített műanyag raklap esetében ennek több mint kétszerese, fa esetében a négyszerese, egy többutas műanyag raklap esetén a hétszerese. A visszagyűjtött fa raklapok 99 százalékát anyagában hasznosítják forgácslap formájában, a többi viszont olyannyira szennyezett, hogy kizárólag energetikailag hasznosítható. A papír, a műanyag és az alumínium 100%-ban reciklálható. A reciklált papír és a műanyag reciklátum tulajdonságai rosszabbak a tiszta anyagénál. Az alumínium tulajdonságai nem romlanak az újrafeldolgozás során és a visszanyeréshez a primer alumíniumgyártás energia költségének csak 10%-ára van szükség.

 

Comments are closed