Tudásbázis

Raklap készítés

A Pallet Solution Kft. immáron 20+ év alatt felgyülemlett piaci tapasztalatára építve foglalkozik raklapok és gitterboxok értékesítésével és bérbeadásával, valamint olyan szolgáltatások nyújtásával, mint az egyedi raklap készítés.

A logisztika alapját számos területen a raklapok jelentik, melyekből számtalan típus érhető el a piacon, anyagválasztás, kezelhetőség, teherbírás, vagy éppen méret szempontjából. Egyes vállalatok igényeit tökéletesen kielégíthetik a szabványos EUR/EPAL raklapok, mások számára azonban az egyedi raklap készítés jelenthet megoldást.

A legelterjedtebbek számító raklapok, azaz a szabványos EUR raklapok mérete 800 x 1200 x 144 mm, jellemző teherbírásuk pedig 1500 kg. Az olyan raklapokat, melyeket fából, de nem eszerint a szabvány szerint készülnek, egyutas raklapnak is szokás nevezni. Az ezekkel kapcsolatos vélemények negatívak voltak az iparágban, gyengébb minőségűnek, mindössze egy útra alkalmasnak tartották őket. Ezekre a feltételezésekre azonban a termékek újra és újra rácáfolnak. Az egyedi raklap készítés mellett döntők számára számos előnyt jelenthet a szolgáltatás igénybe vétele.

A Pallet Solution Kft. korszerű raklap készítési technológ…

Az EPAL (Európai Raklap Szövetség e.V.) 2017. május 1-el felfüggeszti az UIC-vel korábban megkötött csereképességről szóló szerződését.

A hagyományos fa raklapok

A gazdaságban a legszélesebb ipari felhasználásban a fa raklapokat használják. A fa termékekkel kapcsolatos adminisztratív szigorítások nagy extra teher a faipari cégeknek. 2005 tavaszától itthon is érvényes a világ kereskedelemben használatos fa alapanyagú csomagolóanyagokra vonatkozó rendeletek, azaz az ISPM 15 (International Standards for Phytosanitary Measures) szabványnak való megfelelés,. Ez az intézkedés azért lett bevezetve, hogy meggátolják a fában előforduló különböző rovarok és hengeresférgek elszaporodását.

Az előírásnak megfelelően a raklapokat különböző hőkezelésnek kell alávetni vagy hőkezelésnek 56 Celsius fokon legalább 35 percig. A hőkezelés módját valamint a helyi növényegészségügyi hatóság által kiadott regisztrációs számot a raklapba be kell sütni, vagy pecsétel jelölni kell. Az ellenőrzést a NÉBIH végzi.

Az intelligens logisztika alapja a raklap

A világon több százmillió raklapot gyártanak éves szinten. Ahhoz, hogy a logisztikai folyamatok akadálytalanul működjenek fontos a megfelelő raklap kiválasztása, valamint költség szempontokat is fegyelembe kell venni a raklap beszerzésekor. Ma már lehet választani papír, acél, alumínium és a műanyag raklapok között is, a hagyományos fa raklapok mellett.

Méretek

A leggyakoribb európai méreteket tekintve van euro raklap, ipari raklap, félraklap és speciális követelményeknek megfelelő egyedi  raklap. Az euro raklapot egész Európa ismeri, ilyen méretű rakományhordozót használnak a legtöbb európai országban, ezért a 800 x 1200 mm méret standard paletta méretként terjedt el EUR jelöléssel. Az ipari raklap 1200 x 1000 mm (EUR2) vagy 1000 x 1200 mm (EUR3), világszerte elterjedt, gazdaságos megoldás tengeri, közúti illetve vasúti szállításnál. A logisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a félpaletta is elég gyakori méret, 800 x 600 mm, EUR6 jelű, könnyen kezelhető. Az ISO 6féle palettaméretet definiál, földrészenként más-más méret a legelterjedtebb.

Anyag

A raklapok anyaga lehet fa, papír, alumínium és műanyag. Emellett készülhet préselt fából, rétegelt fából illetve polisztirol habból is

Comments are closed