Az intelligens logisztika alapja a raklap

A világon több százmillió raklapot gyártanak éves szinten. Ahhoz, hogy a logisztikai folyamatok akadálytalanul működjenek fontos a megfelelő raklap kiválasztása, valamint költség szempontokat is fegyelembe kell venni a raklap beszerzésekor. Ma már lehet választani papír, acél, alumínium és a műanyag raklapok között is, a hagyományos fa raklapok mellett.

Méretek

A leggyakoribb európai méreteket tekintve van euro raklap, ipari raklap, félraklap és speciális követelményeknek megfelelő egyedi  raklap. Az euro raklapot egész Európa ismeri, ilyen méretű rakományhordozót használnak a legtöbb európai országban, ezért a 800 x 1200 mm méret standard paletta méretként terjedt el EUR jelöléssel. Az ipari raklap 1200 x 1000 mm (EUR2) vagy 1000 x 1200 mm (EUR3), világszerte elterjedt, gazdaságos megoldás tengeri, közúti illetve vasúti szállításnál. A logisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a félpaletta is elég gyakori méret, 800 x 600 mm, EUR6 jelű, könnyen kezelhető. Az ISO 6féle palettaméretet definiál, földrészenként más-más méret a legelterjedtebb.

Anyag

A raklapok anyaga lehet fa, papír, alumínium és műanyag. Emellett készülhet préselt fából, rétegelt fából illetve polisztirol habból is.
A legszélesebb körben a fa raklapok terjedtek el, amelyek szárított vagy gyalult fenyőből illetve nyárfából készülnek. A műanyag raklapok anyaga HDPE vagy PP tiszta anyag illetve poliolefin vagy PET reciklátum. A gyártástechnológia a fröccsöntés. A fém raklapok anyaga ötvözött alumínium profil, talpas vagy tuskós kivitelben készülnek.

Comments are closed